Anksiyete bozukluğu; bireyde sürekli olarak görülen, bilinçli olarak kontrol edilemeyen kalıcı endişe halidir. Kişinin günlük hayatını ve işlevselliğini olumsuz anlamda etkiler. Normal kaygıdan farklı olarak tehdit içermeyen durum ve uyaranların da sıklıkla tehdit olarak algılandığı patolojik bir durumdur.
Anksiyete Bozukluğu Nedir
Anksiyete bozukluğu, kişilerin somut bir neden olmadığı halde sürekli olarak kaygılı hissetmesi durumuyla karakterize bir rahatsızlıktır. Bireylerin genellikle geleceğe yönelik kaygı duydukları ve başlarına kötü şeyler geleceğine dair senaryolar kurdukları görülür. Bu kişiler her konuda kontrol sahibi olmak isterler ve kontrol altında tutamadıkları durumlardan hoşlanmazlar. Kontrol edemedikleri durumlardan kaçınmak adına belirli savunma mekanizmaları geliştirebilirler.
Kaygı; herkesin günlük hayatta zaman zaman hissedebileceği bir duygudur. Fakat yaygın anksiyete bozukluğunda görülen kaygı durumu işlevsiz şekilde ve kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyecek düzeyde seyreder.
Anksiyete Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Anksiyete bozukluğunun nedenleri arasında genetik yatkınlık önemli bir faktördür. Ailede kaygılı ebeveynlerin varlığı da kişide zamanla yaygın anksiyete belirtilerinin görülmesine neden olabilir. Kaygının temelinde bazı işlevsiz otomatik düşünceler de bulunuyor olabilir. Bununla birlikte bireyin olaylarla başa çıkma biçimi, sosyal öğrenme yoluyla biçimlenebilir. Yaygın anksiyetede kişiden bağımsız olarak toplumsal faktörler, hayatındaki belirsiz durumların fazla olması, gelecek kaygısı gibi durumlar kaygıyı tetikleyen unsurlar arasında sayılabilir.
Anksiyete Bozukluğu Belirtileri
Anksiyete bozukluğunun en sık görülen belirtileri şu şekildedir:
- Sürekli endişe hali
- Dikkat eksikliği
- Konsantrasyon problemleri
- Uyku bozuklukları
- Kas gerginliği
- Huzursuzluk
- somatik semptomlar
Anksiyete bozukluğu belirtileri
Anksiyete Bozukluğu Hangi Sorunlara Neden Olur?
Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta kişinin konsantrasyon gerektiren işlerine odaklanamamasıyla beraber o konulardaki veriminin azalmasına neden olabilir. Yoğun anksiyete; obsesif kompülsif bozukluk, panik atak, depresyon, agorafobi, sosyal fobi, uyku bozuklukları gibi rahatsızlıklara da zemin hazırlayabilir. Bununla birlikte anksiyetenin verdiği duygusal yük ve mental yorgunluk, bazı kişilerde alkol-madde kullanımına neden olabilmektedir.
Anksiyete bozukluğu kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görülmektedir.
Anksiyete bozukluğunda bilişsel davranışçı terapi ekolüyle çalışıldığında olumlu ilerleme kaydedilmektedir. Bununla birlikte bazı durumlarda tıbbi destek de gerekebilir. Anksiyete bozukluğu kadınlarda mı daha fazla görülür erkeklerde mi?
Anksiyete bozukluğu düzelir mi?