Kleptomani Ne Demek? Belirtileri Nelerdir?
Çoğumuz internette gördüğümüz veya çevremizde karşılaştığımız kleptomani kelimesinin anlamını merak ediyor ve kleptomani ne demek diye internette aratıyoruz. Aslında kleptomani, kökenini Eski Yunan dilinden alan bir kelimedir diyebiliriz. Kelime, bu dildeki çalan kişi, hırsız anlamına gelen bir kelime kökünden türemiş ve günümüze kadar gelmiştir. Günlük hayatta çok karşılaşmadığımız bu kelime bir çeşit psikolojik rahatsızlığı tanımlıyor. Eğer sizler de kleptomani nedir ve kleptomani ne demek gibi soruların cevaplarını arıyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Haydi gelin şimdi bu psikolojik rahatsızlığı etraflıca açıklayalım.
Kleptomani Nedir?
Kleptomani, Türkçeye çalma rahatsızlığı veya çalma hastalığı olarak çevrilebilir. Kleptomani hastalığı olan kişiler, etrafında gördüğü pek çok nesneyi çalmaya eğilimlidirler. Fakat kleptomani hastaları, bir gelir elde etmek, birisinden öç almak veya bir şeyleri kanıtlamak için eşya çalmazlar. Hatta kleptomani nedir konusunda araştırma yapan bilim insanları, bu hastalığa sahip kişilerin daha çok değersiz ürünleri çaldıklarını gözlemlemişler.
Bu psikolojik bozukluğa sahip kişilerde, diğer bireylere nazaran çalma dürtüsü oldukça kuvvetlidir ve engellenemez bir hal alır. Bu yüzden kişi bu dürtüye yenik düşerek girdiği pek çok ortamda hırsızlık yapmaya başlar.
Kleptomani hastalığı olan bazı kişiler kleptomani nedir bilmezler ve durumlarını anlamlandıramazlar. Bazı kişiler ise herhangi bir sorunla karşılaşmadıkları sürece bu durumu açığa vurmak istemezler. Çünkü psikolojik destek almaktan ve dışlanmaktan korkarlar. Bu yüzden, kleptomani hastalığı tanısı genellikle hırsızlık olayının suçüstü yapılması ile konulur.
Kleptomani Belirtileri Nelerdir?
Kleptomani hastalığı aslında basit bir hastalık gibi görünse de pek çok belirtisi bulunuyor. Yüzde yüz çözüme ulaşılan bir tedavisi olmamakla beraber, her hırsızlık yapan kişiye kleptomani tanısı koyulmuyor. Hatta kleptomani teşhisi oranı hırsızlıktan hüküm giyen kişilerin bile arasında yüzde on ile yüzde üç oranında değişiyor. Tüm topluma oranladığımızda ise kleptomani hastalığının oldukça nadir görüldüğünü söyleyebiliriz.
İşte kleptomani şüphesi uyandıran belirtiler:
- Kişinin kendisine gerek olmadığı halde pek çok farklı şey çalmak istemesi ve bu isteğe bir türlü karşı koyamaması.
- Hırsızlık yapıldıktan bir süre sonra kişinin içten içe kendinden utanması, sosyal hayatında içine kapanık olması, depresyona girmesi ve içini korku duygusunun kaplaması.
- Eşyalar çalınırken kişinin tatmin olduğunu ve içindeki boşluğun dolduğunu hissetmesi.
- Kişide dışarı çıkmaya dair problemlerin başlaması, dışarı çıktığında hırsızlık yapacağına dair sürekli endişe duyması ve çalma isteği sırasında oldukça gergin hareketler sergilemesi.
- Kleptomani hastalığı bulunan kişinin bir türlü bu sorunun üstesinden gelememesi ve ne yaparsa yapsın her seferinde aynı duygu durum değişikliklerinin yeniden yaşanması.
Kleptomani Hastaları Nasıl Davranır?
Kleptomani hastalığı, kişilerin bütün davranışlarını ve ruh halini etkileyen önemli bir problemdir diyebiliriz. Bu rahatsızlığa sahip kişiler genellikle depresyona yenik düşmüş bir biçimde ve karamsarlığa kapılmış halde oluyor. Pek çok kleptoman sosyal fobiye sahip olup dışarı çıkmaktan kaçınıyor. Kleptomanlar dışarıdayken, mağazalara girmek için büyük istek duyabiliyor. Bunun dışında gün içinde olur olmadık zamanlarda kalabalıktan uzaklaşmak veya görüşmeyi sonlandırmak isteyebiliyorlar. Güvenlik güçleri ile veya polisle karşılaşınca endişeye kapılan kleptomani hastalığı sahipleri, her an gergin ve tedirgin bir görünüme sahip oluyorlar.
Kleptomani hastalığı neden olur?
Beyin oldukça kompleks ve karmaşık bir organımızdır. Bu organımızda meydana gelen herhangi bir bozukluk, kleptomani hastalığı ile sonuçlanabilir. Örneğin, serotonin seviyelerinin düşüklüğü, ödüllendirme yolağında görev alan dopamin iletimine bağlı bozukluklar ve pek çok farklı sebep kleptomani rahatsızlığına yol açabilir.
Kleptomani hastaları nasıl davranır?
Kleptomani hastaları, çaldığı şeylere ihtiyaç duymadığı için çoğu zaman bu eşyaları kullanmaz. Kimi zaman çaldığı yere geri koymak, kimi zaman başkasına vermek veya kimi zaman ise yok etmek ister. Bunun dışında psikolojik açıdan düzensiz davranışlar sergileyen ve içine kapanık durumda olan kişilerde kleptomani olma riski vardır.
Bir ergen neden hırsızlık yapar?
Bir ergen veya çocuğun neden hırsızlık yaptığını anlamlandırmak güçtür. Fakat küçüklük döneminde ortaya çıkan bu bozukluklar, ailevi değerlerle alakalı olabilir. Yeterince sevgi görmeyen, aile tarafından dışlanan ve güvensiz hisseden çocuklar genelde çalmaya eğilimlidir. Bu durumlarda ailenin çocuğu ile iletişim kurması ve ona gerekli eğitimi vermesi gerekir. Aile bu durumda kesinlikle çocuğunu yargılamamalı ve ona ceza vermemelidir. Bunun haricinde eğer durum önü alınamaz bir haldeyse ve bir rahatsızlıktan şüpheleniyorsanız, bir uzmanın yapacağı kleptomani testi ile veya bir psikiyatr randevusu ile çocuğunuzun durumunu netleştire bilirsiniz.
Bir cevap yazın