Ölüm Korkusu Yani Tanatofobi Nedir?


Ölüm Korkusu Yani Tanatofobi Nedir?

Ölüm korkusu, aslında her bireyin içinde olan bir korkudur. Fakat bu korkunun yaşamın her anında var olması, attığınız her adımda sizinle olması ve buna bağlı olarak stres yaşamanız tanatofobi olarak adlandırılıyor. Tanatofobi, ölüm korkusu sonucunda ciddi panik atan geçiren, anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerdeki rahatsızlığı tanımlıyor. Kısaca ölüm kaygısı olarak da adlandırabiliriz.

Öleceğim hissiyatı ile yaşayan ve bunu düşünerek büyük stres altında kalan kişiler, yaşamının çoğunda kendini depresyonda bulur. Bu yüzden ölüm korkusunun ağır sonuçları karşımıza çıkabiliyor. Tekrarlanan panik ataklar, depresyon, çevreden uzaklaşma, içine kapanıklık ve bunun gibi farklı psikolojik sonuçlar tanatofobide görülüyor.

Sürekli Ölüm Korkusu Yaşıyorum Hissiyatı

Ölüm diye adlandırdığımız durum, hayati organlarımızın işlevini kaybetmesi ile yaşamdan kopma şeklinde tanımlanabilir. Aslında bu, herkesin yaşamın ilk anından itibaren bildiği ve kabullendiği bir durumdur.

Fakat tanatofobisi olan kişilerde, kabullenme olsa dahi, ölüm korkusu her zaman zihinlerinde onları rahatsız edecek bir boyuttadır. ‘Sürekli ölüm korkusu yaşıyorum.’ Diyen her kişi, aslında bir tanatofobi sahibidir. Bu kişiler, ölümü sürekli düşünerek, öleceğinin kaygısını yoğun bir biçimde yaşar. Sonucunda ise kimse ile konuşmama, dışarı çıkmama, depresyon gibi ruh sağlığında ciddi bozulmalar meydana gelebilir.

Ölüm Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Tanatofobi, ölüm korkusundan çok daha fazlasını tanımlar. Kişi, yaptığı her işte öleceğini düşünerek sürekli savunma içerisindedir. Bu savunma hali de hem çevresindekilere hem de kendine büyük zarar verir. Bu kişilerde, ‘ölmemek için savaşmak’ gibi bir düşünce tarzı benimsenmiştir. Ölüm korkusu yaşayan insanlarda diğer belirtiler;

  • Sık panik atak
  • Titreme ve ateş
  • Artmış kaygı
  • Yakında öleceğim hissi,
  • Kalp çarpıntısı
  • Nefes darlığı
  • Terleme
  • Anoreksi (iştahsızlık)
  • Mide bulantısı, kusma
  • Bayılma

Bu belirtilerin yanında,

  • Ölüm akıllara geldiğinde sürekli korku dolu anlar yaşamak,
  • Ölüm düşünüldüğünde yaşanılan kaygının uzun sürmesi,
  • Ölüm korkusunun günlük yaşantıyı olumsuz etkileyecek seviyeye gelmesi,
  • Ölümü hatırlatacak herhangi bir olaydan sürekli kaçış yolu aranması,
  • Ölüm konuşulduğunda terleme, sıcaklama gibi fizyolojik belirtiler gösterilmesi,
  • Ölme hissi ile aileden ve arkadaş çevresinden uzaklaşma,

Bu tür durumlar da tanatofobinin önemli belirtileri arasındadır.

Ölüm Korkusu Nasıl Yenilir?

Ölüm korkusu yani tanatofobi, kişinin sosyal yaşantısını sınırlayıcı hale gelmiş olabilir. Bu aşamada kişinin bu korku ile mücadele etmesi ve profesyonel bir destek alması gerekir.

Ölüm korkusunu belirli bir sınırda tutmak adına kişinin kendini telkin etmesi, nefes egzersizleri yapması, sevdiği aktivitelere yönelmesi gibi belirli sakinleştirici uygulamalar yapılabilir. Fakat bu bir fobi haline geldiyse mutlaka profesyonel bir psikiyatr eşliğinde tedavi olunmalıdır. Ölüm korkusu sürecini geçirmek için olarak Bilişsel Davranışçı Terapi karşımıza çıkıyor.

Bu tedavide ölüm korkusunun altında yatan nedenlerin bulunması ve buna göre bir kontrol mekanizması oluşturulması amaçlanıyor. Bu yüzden ölüm korkusunu yenebilmek için, nasıl bir his oluştuğunu, hangi durumlarda panik atak geçirildiğini, nelerin tetiklediğini doktora en ince ayrıntılarıyla anlatılmalıdır.

İçeriğimiz de sizler için ölüm korkusu – Tanatofobi üzerine bilgilendirmelerde bulunduk.

Ölüm korkusu psikolojik mi?

Ölüm korkusu psikolojik bir rahatsızlıktır. Yani kişinin ölüm ile alakalı endişe mekanizmaları çok fazla çalışır ve kişi sürekli öleceğini düşünür. Bunun için beyni aktif olarak ölümü engellemeye çalışır ve kişiyi huzursuz duruma sokar. Bu yüzden ölüm korkusunun beyinden kaynaklandığını ve psikolojik bir durum olduğunu söyleyebiliriz.

Bir insan neden öleceğini düşünür?

Tanatofobi yani ölüm korkusunun ortaya çıkması pek çok şeye bağlıdır. Bunun genetik sebepleri olabileceği gibi, çevresel etmenlerle de kişi ölüm korkusu yaşayabilir. Küçüklükte yaşanan pek çok olaylar psikolojik rahatsızlıkları tetiklediği için tanatofobinin de kökeni çocukluğa dayanabilir. Veya kişi ileri yaşlarda yaşadığı travmalar sonucunda da ölüm korkusu duymaya başlayabilir. Pek çok hastalığın yan etkisi olarak da görülebilen bu psikolojik bozukluk, beynin işleyişinin bozulması ile ortaya çıkar.

Ölüm korkusuyla nasıl başa çıkılır?

Ölüm korkusu ile başa çıkmak için kişi psikolojik olarak daha düzgün bir ruh halinde bulunmalıdır. Bunu da ancak psikolojik tedavi ile elde edebilirsiniz. Tanatofobi tedavisi alıp, bilişsel davranışçı yaklaşım ilkelerini bir uzman yardımı ile uygularsanız, ölüm korkunuz ile başa çıkabilir ve psikolojik olarak daha iyi bir konuma gelebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Online Randevu

Verileriniz 128 BIT SSL Sertifikası ile koruma altındadır.

Online psikolog ile randevu mu oluşturmak istiyorsunuz ? Bunun için formu doldurmanız yeterli olacaktır. Burada dolduracağınız bilgiler Kişisel verilerin korunma kanunu (KVKK) kapsamında saklı kalacaktır.

RandevuForm

Randevu Talep Formu

RandevuForm