Özgüven Sahibi Olmanın Yolları
Özgüven, kişinin kendisine yönelik iyi, olumlu duygular beslemesi sonucunda kendini iyi hissetmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu olumlu duygu sonucunda kendisi ve çevresindeki kişilerle barışır. Özgüven aynı zamanda, cesaret, kişinin kendisine güven duygusu olarak da tanımlanmaktadır.
ÖZGÜVEN NEDİR?
Kişinin kendine yönelttiği olumlu, iyi duygular sonucunda kendini iyi hissetmesi olarak bilinmektedir. Bu iyi oluş hali kişiye kendi ve çevresiyle barışık olma halini de getirmektedir. Özgüven kavramı; duruma, yaşananlara göre değişim gösterip yüksek, düşük, olumlu, olumsuz özgüven durumları yaşanabilmektedir. Özgüven kavramı aynı zamanda benlik kavramı ile de ilgilidir. Benlik kişinin ne olduğunu; ideal benlik ise olmak istediği kişiyi tanımlar. Özsaygı ise kişinin olduğu kişi ile olmak istediği kişi arasındaki farklılığa karşı geliştirdiği duyguları temsil etmektedir.
Kişinin kendine yönelik geliştirdiği, kendini tanıma, sevme, hedef belirleme, olumlu düşünme gibi özellikleri iç güven olarak tanımlanır. Kişinin çevresine kendisinden memnun olduğunu gösteren davranışları ise dış güven olarak tanımlanmaktadır.
ÖZGÜVEN NE DEĞİLDİR?
Özgüveni tam olarak anlayabilmek için bazı kavramlar arasındaki farklılıkları, benzerlikleri de bilmek gerekir. Özsaygı, öz yeterlilik, öz değerlilik gibi kavramlar benzer yönleri barındırsa da aslında özgüvenden ayrışması gereken kavramlardır. Özsaygı, kişinin kendini olduğu gibi kabul etmesi; öz yeterlilik, kişinin belli bir konuda kendini yeterli hissetmesi; öz değerlilik, kişinin kendini değerli, gördüğü değeri hak eden olarak tanımlanmaktadır. Tanımlara bakıldığında kavramların birbirini etkilediği görülebilmektedir.
Bu kavramlar kişi tarafından farklı yaşanırken diğer kişiler tarafından farklı algılanabilir. Örneğin dışarıdan özgüveni çok yüksek görünen bir kişi, iç dünyasında öz yeterliliği eksik biri olabilir. Özgüven bir duygu olarak ele alınsa da özgüvenin içinde düşünce boyutunu da atlamamak gerekir. Özgüven, kişinin kendine dair düşüncelerini içeren bir kavramdır. Kişinin kendini yeterli görmesi, kendine inanması, güven duyması kendine dair inanışlarını oluşturmaktadır.
ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ NEDİR?
Kişinin kendine olan güvenini kaybettiği, aşağılık, umutsuzluk vb. olumsuz duygulara kapıldığı, yapacağı işlerden kaçınmaya başladığı, yapabildiği işlerde kendini sorguladığı, hayatını olumsuz yönde etkilemeye başladığı durumdur. Kişideki etkileri:
*Kendinden şüphe etme,
*Değersizlik
*Başkaları ile kendini kıyaslama ve kıyas sonucu olumsuz hissetme
*Kendine ve çevresine ilgisiz olmaya başlama,
*Aktivitelerden zevk alamama, performansını sorgulama olarak sıralanabilir.
Özgüven Neden Önemlidir?
Özgüven, kişinin sahip olduğu yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. Özgüvene sahip kişiler:
*Sahip oldukları olumlu ve olumsuz özellikleri ile nasıl yaşayacaklarını bilirler.
*Hatalarını kabul eder ve ders çıkarır.
*Kendine dair farkındalık sahibidir.
*Doğru ve etkili iletişim kurarlar.
ÖZGÜVEN NASIL GELİŞİR?
Özgüven kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan, sizi başarıya götürecek olan yollardan biridir. Özgüveninizi arttırmanızın çeşitli yolları bulunmaktadır. Ancak öncelikle üzerinizdeki baskıdan arınıp, kendinizi değişime ve gelişime hazırlamanız gerekmektedir. Kendinize, kendine güvenmenin kusursuzluktan değil kusurlarınızdan da faydalanmaktan geçtiğini öğretin. Özgüvenin en büyük gelişim kaynağı kendini kabul etmektir. Kusursuz olmak baskısı kişinin özgüvenini azaltır, kusursuz olmaya çalışmak hatayı arttırır. Hata yapmaktan korkan kişi harekete geçmez, harekete geçmeyen kişinin özgüveni azalır.
*Özgüveninizi düşüren düşüncelere bakın; hangisi ne kadar doğru? Ne kadarı sizi gerçekten temsil ediyor? Bu düşüncelerin çıkış yerini bulun ve olumlu özelliklerinize odaklanın.
*Eleştirel düşüncelerinizi daha yapıcı eleştirilerle değiştirin.
*Kendinize koyduğunuz hedefleri açıkça tanımlayın.
*Hedefleriniz için adımlar koyun ve uygulayın. Her uyguladığınız adım özgüveninizi arttıracaktır.
*Etkili ve doğru iletişim yollarını öğrenin.
*Hata yapmak konusunda tereddüt etmeyin ve kendinize izin verin.
Bir cevap yazın