“Partneriniz Narsist mi?”: İlişkide Narsizim


“Partneriniz Narsist mi?”: İlişkide Narsizim

Romantik ilişkilerin, bireylerin psikolojik ve fizyolojik sağlığına etkileri oldukça büyüktür. Kimi zaman ilişki içerisindeyken “İlişkim Sağlıklı Mı?” diye düşündüğünüz mutlaka olur. Bazı ilişkiler sağlıklıyken bazıları ise maalesef sağlıksız ve toksik ilişkilere dönüşebiliyorlar.

Peki sağlıklı ilişki nedir?

Sağlıklı ilişki; bireyin kendi istek, ihtiyaç ve arzularını ihmal etmeden partnerinin de ihtiyaçlarına öncelik verebilmektir. Dinlemek, dinlenmek, düşünmek, düşünülmek, fedakarlık etmek ve fedakarlık görmektir. Yani aslında kısaca alma ve verme dengesinin eşit olduğu, bu dağılımın adil bir şekilde yapıldığı bir ilişki türüdür. Aynı zamanda sağlıklı ilişki, bireylerin özsaygısını, öz yeterliliğini arttıran ve çatışmaları çözmek için onlara fırsat tanıyan ilişkidir.

 

BAZEN BAZI İLİŞKİLERDE İSE BUNLARI GÖRMEKTEN ZİYADE İLİŞKİDE PROBLEMLERİ, MUTSUZLUKLARI GÖRÜRÜZ VE PARTNERİN NASIL BİRİ OLDUĞUNU SORGULAMAYA BAŞLARIZ. PARTNERİNİZİN BİR ANI BİR ANINI TUTMUYOR MU, BİR GÜN SİZİ BULUTLARIN ÜZERİNE ÇIKARIRKEN ERTESİ GÜN ÜZERİNİZE BASIP GEÇİYOR MU?  İŞTE BU NOKTADA DEĞERLENDİRMENİZ GEREKEN BİR SORU DAHA VARDIR Kİ; “NARSİST PARTNERLE Mİ BİRLİKTESİNİZ?”

Narsist Partner Özellikleri

En kısa ve basit tanımıyla narsisizm, kişinin kendini sevmesi olarak bilinen bir kişilik bozukluğudur. Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler; sınırsız başarı, zeka, güç ve sevgiye sahip olduklarını düşünürler. Kendilerinin, özel ve eşi benzeri bulunmayan biri olduklarına dair katı inançları vardır. İsteklerine ulaşmak için başkalarını kullanır ve başkalarının duygularını, ihtiyaçlarını anlayıp empati kuramazlar. Narsist bireyler her ne kadar büyüklemeci davranışlar sergileseler de aslında düşük özgüvenleri vardır. Bu eksikliklerini de sürekli başkalarından övgü ve onay almaya çalışarak gidermeye çalışırlar.

Konuşmaları hep o yönetir: Narsist bireyler kendileri hakkında konuşmaya bayılırlar ve size diyalog yapma şansı pek tanımazlar. Duygu ve düşüncelerinizi ona duyurmakta zorlanabilirsiniz. Eğer sizinle bir fikir ayrılığına düşerse, sizin fikirlerinizi kendi istediği şekilde düzeltme, görmezden gelme veya ciddiye almama yoluna gider.

Konuşmanızı böler: Bir narsist konuşmanızı böler ve konuyu hemen kendine çevirir. Genellikle sizinle ilgili konulara çok fazla ilgi göstermez.

Sınırlarınızı ihlal eder: Onun için kendi sınırları, kendi istekleri önemlidir. Sizin sınırlarınızı ihlal edip kendi istediği şekilde şekillendirir.

Dünya onun etrafında döner: Başkalarının kendilerine hep öncelikli davranmasını ister. Bu bireyler başkalarının onun ihtiyaçlarına hizmet etmesini beklemekle birlikte karşılığında onlara bir şey vermek zorunda da hissetmezler. Adeta dünya onların etrafında dönmektedir.

İlginizi kazanana kadar sizin onun için çok özel ve önemli olduğunuzu hissettirir: Narsist bireyler; dikkat çekici ve oldukça ikna edicidir. Size ilgileri varsa size kendinizi çok özel ve arzu edilir hissettirir. Ancak sizi elde ettikten sonra ilgisini kaybeder ve sizi çıkardığı bulutların üzerinden bu sefer de aşağıya atar.

Büyüklenmeci tavır içerisindedir: Kendilerini çok önemli görür ve beğenirler. Her şeyin en iyisi ve doğrusunu onlar bilir, sınırsız zeka ve güçleri vardır, her şeyin kontrolü onların elindedir…

Sürekli manipüle ederler: Narsist birey, merkeze kendini koyar ve etrafındaki kişileri kendi istek ve ihtiyaçları doğrultusunda manipüle eder. Bu kişilerde empati yoksunluğu vardır. Başkalarının duygu ve düşüncelerini düşünmek yerine kendi ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmamasıyla ilgilenirler sadece.

Bazı narsistler ise suçlama yoluyla manipüle ederler. Kendilerini kurban olarak gösteren bu tip narsistler, duygularınızla oynayarak sizi sebepsiz fedakarlıklar yapmaya zorlayabilir.

İlişkide Narsizm

Narsist birey açısından ilişki;

Partneri belirleme – kişiliğini analiz etme – partneri ele geçirme – zaaflarını kullanarak ona en çok istediği şeyleri altın tepside sunar gibi yapma – değersizleştirme – istismar etme ve sömürme – partnere en çok yaralanacağı yerlerden darbe verme – cezalandırma – terk etme – sessizlik- geri dönme – zaaflarını kullanarak ona en çok istediği şeyi daha kısa süre boyunca sunar gibi yapma – onu tekrar ele geçirme – değersizleştirme – istismar etme ve sömürme – en çok yaralanacağı yerlerden daha büyük darbeler verme – cezalandırma – terk etme – sessizlik – geri dönme… Tekrar, tekrar, tekrar…

Narsist partnerle olan birey açısından ilişki;

Hayatının aşkını bulduğunu düşünme – hayatının aşkını bulduğuna kesinlikle ikna olma – kötü davranmaya başlaması – uzaklaşması – bunun için kendinizi suçlama – düzeltmek için çaba gösterme – sizinle ilgilenmesini bekleme – sizinle ilgilenmesi – artık düzeleceğini umut etme – canınızı acıtması – ona kızmanız – ona kızdığınız için sizi cezalandırması – sessizlik – hiçbir şey olmamış gibi geri gelmesi – affetme – yaptıklarını unutma – hayatınızın aşkı olduğuna tekrar ikna olma (yoksa geri gelmezdi düşüncesi) – kötü davranmaya başlaması – uzaklaşması -kendini suçlama… Tekrar, tekrar, tekrar…

Bu ilişki döngüsü bu şekilde sonsuza kadar devam edebilir. Ne zamanki kurban pozisyonundaki taraf olayı anlar ve içinden çıkma gücünü kendisinde bulur o zaman döngü son bulabilir.

Narsist Partnere Nasıl Yaklaşılmalı?

Partnerinizin narsist olduğunu düşünüyorsanız ilişkiniz içinde kendi düşünce ve davranışlarınızla ilgili kararlı ve tutarlı olmalı ve sınırlarınızı ihlal ettirmemelisiniz. Haklı olduğunuz konudaki düşüncelerinizi belirtip kararlı olun ve onları ikna etmeye çalışmayın. Çünkü ikna etme çabası narsistlerin büyüklük duygularını besler ve daha sert bir biçimde kendi haklılıklarını savunmalarına neden olmaktadır.

Narsistler için sadece kendilerini önemli ve değerli oldukları için sizin ihtiyaçlarınızı pek anlayıp göremezler. Ayrıcalığı hak ettiklerine inanırlar ve özel görülme beklentisi içinde olurlar. Övgüden hoşlanırlar ve övülmek için ortam yaratırlar. Övgüyü ise gerçekten bir şeyi başardıkları zaman onlara vermelisiniz. Kişiliklerini değil, sadece güzel davranışlarını takdir edebilirsiniz.

Eleştiriye karşı oldukça hassastırlar. Pozitif eleştiri karşısında bile kendilerimi aşağılanmış hisseder ve öfkeyle yaklaşırlar. Öfkeleri karşısında ise onları alttan almamak, yatıştırmaya çalışmamak ve geri adım atmamak gereklidir. Öfkelerine öfkeyle karşılık vermeyin. Sizi haksız duruma düşeceğiniz bir yerden yakalamak konusunda ustadırlar ve kolaylıkla mağdur pozisyonuna geçebilirler. Son derece sakin bir şekilde “Ben bu öfkeyi hak etmiyorum, öfken geçtiğinde konuşmak daha iyi olur bence” gibi ifadeler kullanarak uzaklaştığınızı belli etmek daha yararlı olabilir. Eleştiri yaparken de kişiliklerini değil, davranışlarını hedef alın. Suçlayıcı ifadelerden kaçınarak, fikir ve görüş bildiren, ben dilini kullandığınız ifadelerde bulunabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Online Randevu

Verileriniz 128 BIT SSL Sertifikası ile koruma altındadır.

Online psikolog ile randevu mu oluşturmak istiyorsunuz ? Bunun için formu doldurmanız yeterli olacaktır. Burada dolduracağınız bilgiler Kişisel verilerin korunma kanunu (KVKK) kapsamında saklı kalacaktır.

RandevuForm

Randevu Talep Formu

RandevuForm