Sınav Kaygısı Nedir ve Neden Olur? 

Sınav kaygısı

Sınav Kaygısı Nedir ve Neden Olur? 

Stres ve kaygılar hayatımızda beklenti içinde olduğumuz her alanda yaşadığımız duygulardır. Genelde kontrol altına alınamaz ve başa çıkılamaz hale gelmesiyle o konunun kaygısı olması anlamını kazanır. Sınav kaygısı ise stres ve kaygıdan dolayı oluşan ruh halinin sınav başarısının düşmesine neden olan kaygıdır. Bu kaygının ortaya çıkışı fizyolojik veya biyolojik sebeplerden olabilir.

Örneğin;

  • Uykusuzluk
  • Kafein veya nikotin ihtiyacı
  • Kabızlık
  • İshal
  • Yanlış beslenme
  • Başarısızlık korkusu
  • Hazır hissetmeme

Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısının belirtileri fiziksel, duygusal ve davranışsal olmakla beraber bireyin kontrol altına alıp alamadıklarına görede farklılık gösterebilir. Mide bulantısı, ishal, kusma gibi belirtiler fiziksel belirtiler olurken öfke, heyecan, panik atak, korku ve umutsuzlukta duygusal belirtilerdir. Bu iki belirtileri en net davranışsal belirtilere yansımasında görebiliriz çünkü birey konsantrenin dağılması ile kendini başkalarıyla kıyaslamaya ve geçmişte ki başarısızlıklarını düşünerek sınava girmekten kaçınmaya kadar gidebilir.

Sınav Öncesi Kaygısı Kontrol Etmenin İpuçları?

Sınavlar bizlerin hali hazırda bildikleri bilgiler ile bir kontrolden geçmesidir bununla beraber bizim bu duruma önce bedenimizin dinçliğini sağlayarak yani iyi bir uyku alarak başlayabiliriz. Kahvaltı ve diğer öğünlerde daha hafif ve besleyici gıdalarla hem sindirim hem dolaşım sistemimizin rahat çalışmasına olanak sağlamalıyız. Biz kendi vücudumu hazırlarken ruh halimizin rahatlığını sağlamak bir diğer işimiz.

Sınav kaygısı neden olur
Sınav kaygısı

Derin bir nefes alışverişi ile kendimizi sakinleştirip her şeyin doğru ve kusursuz olması gerektiği düşüncesini aklımızdan çıkartarak daha önce ki birçok sınav gibi bunun geçeceğini ve bunun bizim sahip olduğumuz bilgilerle iyi geçeceğini düşünerek kendimizi hem bedenen hemde zihnen hazırlamalıyız.

Sınav Kaygısının Etkileri Nelerdir?

Stres ve kaygı zihnen karışıklığa yol açarak heyecanı tetiklediği için hali hazırda iyi bilinen birçok bilginin sağlıklı aktarılmaması veya kullanılamamasına yol açar. Sınav kaygısının başlıca etkileri şunlardır;

  • Sınav performans düşümü,
  • Okunulanı anlayamama,
  • Odaklanamama,
  • Öğrenilmiş ve bilinen bilgileri kullanamama
Sınav Kaygısı Yaşayan Çocuklarda Aileye Öneriler? 

Sınav adayları sınavları için ne kadar merakla beklentileri olsalar da en az onlar kadar süreci ve sonuçları merak eden aileleri vardır. Aileler için bazen bu sürece fazla dahil olmak ya da hiç olmamak sınava girecek birey üzerinde bir baskı oluşturabilir. Ailenin burada ki faktörü uyguladığı yaklaşıma göre olumlu veya olumsuz yansıyabilir.

 

Ailelerin, çok fazla beklenti içinde bulunmaları ve bunu sık dile getirmeleri aşırı baskı ortamı oluşturarak genç bireyin bunla başa çıkmasını zorlaştırabilir. Bu süreçte çocuğa destek olunduğunu hissetmek ve belirtmek çok önemlidir. Sınavların çocuk için bir başarı ölçeği olmadığını hatırlatmak ve iyi veya kötü bir sonuç neticesinde destek belirtmek önemlidir. Bu süreçte çocuk için yetersiz ve eksik hissettirilmemek çocuğun ileri ki başarılarındaki adımları için önemlidir.

Sınav kaygısını yenmek için öneriler nelerdir?

Sınav kaygısını yenmek için öneriler şunlardır;
• Öncelikli olarak sağlıklı bir uyku düzeni ve kaliteli öğünleri atlamadan doğru beslenme düzeni
• Sınava bir gün önceden çalışmak yerine sınava çalışmak için doğru bir ders planlama akışı olması gerekmektedir. Böylelikle zaman konusunda sorun yaşanılmaması kaygıyı daha az hissettirecektir
• Olumsuz düşüncelerinizi (Başaramayacağım gibi) olumlu düşüncelerle yer değiştirmeye gayret gösterin • Doğru nefes egzersizleri yaparak rahatlamak
• Sınav günü geldiğinde 2-3 saat öncesinden ders çalışmayı bırakmak daha doğrudur. Sınav esnasına kadar ders çalışmak hem kişinin bilgileri karıştırmasına hem de kaygısını daha fazla arttırmasına sebebiyet verebilir.

Sınav kaygısı için ne zaman destek alınmalıdır?

Sınav kaygısı için destek alınması gereken zaman ise kişi gündelik hayatında işlevlerini yerine getiremiyorsa, sürekli olarak derse odaklanarak sosyal hayatını ihmal ederek, uyku ve yemek yeme düzenini ihmal ediyorsa kişi destek almalıdır. Ek olarak bu süreçte bir patolojik rahatsızlık ortaya çıktıysa ve bu rahatsızlık neticesinde uygun olmayan davranışlar sergiliyorsa ise destek alınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Online Randevu

Verileriniz 128 BIT SSL Sertifikası ile koruma altındadır.

Online psikolog ile randevu mu oluşturmak istiyorsunuz ? Bunun için formu doldurmanız yeterli olacaktır. Burada dolduracağınız bilgiler Kişisel verilerin korunma kanunu (KVKK) kapsamında saklı kalacaktır.

RandevuForm

Randevu Talep Formu

RandevuForm