Suçluluk Psikolojisi ve Belirtileri Nedir?
Hepimiz hayatımızın bir döneminde suçluluk psikolojisi içine girmiş ve kendimizi mutlaka kötü hissetmişizdir. İnsanın yaratılışında var olan ve çok eski dönemlerden beri duygularımızın bir parçası olan bu durum, günlük hayatımızda pek çok kez karşımıza çıkabiliyor.
Her ne kadar bu durum doğal dürtülerin bir sonucu olsa da suçluluk psikolojisi, çeşitli bozukluklarda rol alabiliyor, aşırı veya azalmış biçimde insanlarda yer edinebiliyor.
Sosyal yaşamın içerisinde oluşumuz ve teknoloji ile birlikte sınırsız kişiye anında erişebilmemiz, pek çok psikolojik sonucu da beraberinde getirdi.
- Suçluluk psikolojisi nedir?
- Suçluluk psikolojisi nasıl yenilir?
- Suçluluk psikolojisi belirtileri nelerdir?
Tüm bu soruların cevabını merak ediyor musunuz? Eğer ediyorsanız, yazımızın devamını kesinlikle okumalısınız. Gelin suçluluk psikolojisini tanımlayarak yazımıza bir giriş yapalım.
Suçluluk Psikolojisi Nedir?
Herhangi bir kişinin bilinçli veya bilinçsiz bir biçimde yaptığı davranışlar, sebep olduğu olaylar sonucunda hissettiği duygu bütününe suçluluk psikolojisi denir. İnsanlar doğası gereği kendi erdemlerine ters düşen, başka insanların zarar gördüğü ve üzüntü doğuran olaylar sonucunda suçluluk ve pişmanlık duyguları hissederler.
Fakat suçluluk psikolojisi, terim olarak yalnızca çok kötü olayları kapsamıyor. Suçluluk psikolojisi tepkileri oluşturan pek çok farklı durum ve olay bulunuyor. Bu durumun bir alt türünde kişiler, elinde olmadan başka birinden daha iyi durumlarda olursa suçlu psikolojisine girebiliyorlar. Örnek olarak, Afrika’da yeterli imkanları bulunmayan çocukları görünce hissedilen suçluluğu verebiliriz.
Bunun dışında sokaktaki bir dilenciye para vermediğinizde, arkanızdaki kişiye kopya vermeyip onun sınıfta kaldığını gördüğünüzde veya uzun bir sıraya kaynak yaptığınızda suçlu psikolojisi içine girebilirsiniz. Yaptığınız şeyin etik olarak yanlış veya doğru olduğu, sizin ahlak görüşünüze uyup uymadığı kimi durumlarda farklılık göstermez. Çok yanlış bir davranışı reddetseniz bile kimi zaman suçluluk hissedebilirsiniz.
Suçluluk Psikolojisi Belirtileri
Bir kişinin suçluluk psikolojisi belirtileri içerisinde bulunup bulunmadığını tespit etmenin de pek çok yolu bulunuyor. Gelin suçluluk psikolojisi belirtileri nelerdir bir göz atalım.
- Kişinin gerçekleşen veya ileride gerçekleşmesi planlanan olaylar için kendini sorumlu tutması ve aşırı derecede sorumluluk duygusu hissetmesi.
- Çevrede oluşan durumlara karşı aşırı hassas tepkiler vermesi ve aşırı duyarlı olması.
- Sürekli söylenilenleri inkar etmesi ve gergin bir görünüm sergilemesi.
- Çevresindeki kişileri farklı yönlere çekmek ve onları oyalamaya çalışmak.
Bu gibi davranışlar suçluluk psikolojisi içerisinde bulunan birinin göstereceği davranışlardır. Sizler de bu davranışlara dikkat ederek çevrenizdekilerin hangi durumlar içerisinde olduğunu anlayabilirsiniz. Onlara yardım edebilir veya yaşadığınız olayları daha iyi kavrayarak oluşan daha iyi kavrayabilirsiniz.
Suçluluk Psikolojisi Nasıl Yenilir
Psikolojisi üzerinde kontrol sahibi olmak ve onun etkilerini azaltmak, hayat kalitenizi arttıracak önemli kişisel gelişim yollarından birisidir diyebiliriz. Böylelikle davranışlarınız üzerinde çok fazla düşünmek zorunda kalmaz ve pişmanlık duygunuzu daha da azaltabilirsiniz.
Suçluluk duygunuzu azaltmak ve bu psikolojiye girmemek için yapmanız gereken en önemli şey, hiç kimsenin mükemmel olmadığını düşünmektir. İnsanlar günlük hayatlarında yanlış kararlar verebilir ve bunları uygulayabilir. Bu yüzden sizler de verdiğiniz kararların arkasında durarak ve onlardan ders çıkararak hayatınıza devam edebilirsiniz. Ayrıca, eğer hayat kalitenizi etkileyen durumlar ortaya çıkıyorsa, bir uzmandan yardım edebilirsiniz. Uzmanlar, suçluluk psikolojisi testi ile durumunuzu teyit edebilir ve suçluluk psikolojisi nasıl yenilir sizlere rehberlik yapabilirler.
Suçluluk psikolojisi nasıl olur?
Anında davranışınızdan pişman olur, o ortamdan kaçmaya çalışır ve sizlere yöneltilen suçlamaların hepsini inkar etmeye başlarsınız. Aynı zamanda oldukça gergin bir görüntü sergileyerek insanların şüphesini üstünüze çekersiniz.
Suçluluk duygusu ne zaman ortaya çıkar?
Suçluluk duygusu pek çok farklı zamanda ortaya çıkabilir. Sizin iyi başkasının kötü durumda olduğunu gördüğünüzde, bir davranışınızdan pişman olduğunuzda veya olumsuz bir şeye sebep olduğunuzda suçluluk duygusu hissedebilirsiniz.
Pişman olduğun zaman ne yapmalı?
Unutmayın ki pişmanlığınızı geri döndürmenizin ve zamanı geriye almanızın bir çözümü yok. Bu yüzden durumları kabullenerek bir çözüm aramaya çalışmak en mantıklı yol olacaktır. Bunun dışında hatalarınızı hayatın normal akışına dahil etmek ve bunlardan ders çıkarmak da pişmanlığınızı azaltacaktır.
Suçlu hissettirmek nedir?
Haklı veya haksız fark etmeksizin bir kişiyi yaptıklarından dolayı suçlamak ve onun hatalı olduğunu düşünmesini sağlamaktır. Bu, kişiler tarafından istemsiz veya istemli bir şekilde yapılabilir. Neredeyse her zaman suçlu hissettirilen kişiler pişmanlık ve üzüntü duygularını yaşarlar.
Bir cevap yazın