Sone Psikoloji olarak İstanbul’da çocuk psikoloğu arayışı içinde olan ailelere yönelik Beylikdüzü ve Bağdat Caddesi şubelerimizde çocuk ve ergenler için özel olarak tasarlanmış psikolojik destek hizmetleri sunuyoruz. Çocuk ve ergenlerin yaşayabileceği psikolojik sorunlara yönelik her türlü ihtiyaca cevap verebilmek adına, alanında deneyimli uzmanlarımızla çalışıyor ve böylece aileler ile çocuklarına kapsayıcı bir destek sunuyoruz.
Çocuk Psikolojisi Uzmanlık Alanlarımız
- Karşıt Olma Karşı Gelme Bozukluğu
- Davranım Bozukluğu
- Anksiyete Bozuklukları
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu
- Panik Bozukluğu
- Özgül Fobi
- Sosyal Fobi
- Selektif Mutizm
- Duygudurum Bozuklukları
- Yeme Bozuklukları
- Ergenlerde Yeme Bozuklukları
- Uyum Bozukluğu
- Sınav Kaygısı
- Diğer Konular
- Öğrenme Bozuklukları
- Zihinsel Gelişim Gerilikleri
- Otizm Spektrum Bozukluğu
- Ayrılık Anksiyetesi Bozukluğu
- Obsesif Kompulsif Bozukluk
- Travma Sonrası Stres Sozukluğu
- Tepkisel Bağlanma Bozukluğu
- Depresif Bozukluklar
- Bipolar Duygudurum Bozukluğu
- Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu
- Uyku ve Uyku Bozuklukları
- Kronik Pediatrik Hastalıklar
- Evlat Edinme
- Boşanma ve Çocuk
- Motor İşlevlerin Özgül Gelişimsel Bozukluğu
- Basmakalıp (stereotipik) Hareket Bozukluğu
- Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
- Çocukluk Çağı Şizofrenisi
- İntihar Davranışı
- Tik Bozuklukları
- Dışa Atım Bozuklukları
- Enürezis
- Cinsel Kimlik Bozuklukları
- Dürtü Kontrol Bozukluklar
- Kayıp Karşısında Çocuk ve Ergen
- Konuşma ve Dile Özgü Gelişimsel Bozukluklar
- Enkoprezis
Sone'de Uygulanan Çocuklar ve Ergenler için Psikolojik Testler Hangileridir?
- CAT (Çocuklar İçin Tematik Algı Testi)
- TAT (Tematik Algı Testi)
- S.D Porteus Labirentler Testi
- Peabody Resimli Kelime Tanıma Testi
- Frostig Gelişimsel- Görsel Algı Testi
- Agte Ankara Gelişim Tarama Envanteri
- Gesell Gelişim Figürleri Testi
- Peabody Resimli Kelime Tanıma Testi
- CAS Testi (Cognitive Assessment System)
- Rorschach (Mürekkep Lekesi Testi)
- Denver Gelişimsel Tarama Testi
- MOXO Dikkat ve Hiperaktivite Bozukluğu Testi
- Wechsler Çocuklarda Zekâ Ölçeği – Dördüncü Sürümü (WISC-IV)
- Metropolitan Okul Olgunluğu Testi (4-6 yaş)
- Bender-Gestalt Görsel-Motor Algı Testi 2
Ergen ve Çocuk Psikoloğu Alanında Uzmanlarımız
Doktor Psikolog ve Klinik Psikolog Kadromuz
Dr. Psikolog Ezgi Özkan
Klinik Psikolog Merve Yılmaz
Uzman Psikolog Ercihan Karadağ
Klinik Psikolog Refika Çavuşoğlu
Klinik Psikolog Cansu Metin Bozkurt
Klinik Psikolog Gülce Uzonur
Klinik Psikolog Umut Berk Dönmez
Klinik Psikolog Serra Ekmekcioğlu
Klinik Psikolog Betül Şengül
Klinik Psikolog Nurgül Arslan
Klinik Psikolog Ezgi Demir
Klinik Psikolog Pelin Aslan Öztürk
Klinik Psikolog Gülbin Kaygusuz
Çocuk ve Ergen Psikoloğu Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuğunuz için iyi bir terapist bulmak göz korkutucu ve zaman alan bir süreç olabilir. Sizin ve çocuğunuzun güvenebileceği ve fayda göreceğiniz bir çocuk/ergen psikoloğu bulmak ve o uzmana gitmek sandığınız kadar kolay olmayabilir.
Bu noktada en güvenilir başlangıçlar ve tercihler aslında güvenilir bir arkadaştan, aile üyelerinden, öğretmenden veya aile hekiminden gelen "kulaktan kulağa " tavsiyelerdir. Ancak yine de çocuğunuzun bireysel ihtiyaçlarını dikkate alarak karar vermek de önemlidir. Arkadaşınızın ya da sizi yönlendiren kişinin sahip olduğu problemin farklı olabileceğini unutmayın. Başkası için mükemmel olan bir Terapist, çocuğunuz için pek uygun olmayabilir.
Terapist ne kadar nitelikli ve deneyimli olursa olsun, çocuğunuzla olan ilişkisi de çok önemlidir. İyi bir terapist genellikle en isteksiz çocuğun bile ilgisini çekebilir. Olumlu değişimin gerçekleşmesi için çocuğunuzun terapistiyle güvenli bir bağ kurması kritik öneme sahiptir. Yaşı veya zorluğu ne olursa olsun, terapist çocuğunuza gerçek bir ilgi göstermeli ve onun dünyasını şefkatle anlama arzusu göstermelidir.
Ebeveyn olarak terapistle güçlü bir yakınlık hissetmeniz ve terapistin sizi tedavi sürecine dahil etmesi de önemlidir. Terapistin çocuğunuzla ilişkisi geçici olacaktır ve uzun vadede çocuğunuza yardım etme konusunda kendinizi güçlü hissetmeniz için onlarla iş birliği içinde çalışabilmeniz gerekir. Bazen bu sizin ya da çocuğunuz için pek de uygun olmayabilir. Bu konuda sezgilerinize güvenin ve başka birini deneyin.
- Uzman Çocuk Psikoloğu Ekibi: Sone Psikoloji'nin çocuk psikoloğu ekibi, alandaki en son bilimsel gelişmeleri takip eden, yüksek lisans ve doktora derecelerine sahip uzmanlardan oluşmaktadır. Ekibimiz, çocuklarla çalışırken duyarlılık, anlayış ve sabır gösteren, alanlarında başarılar elde etmiş profesyonellerdir. Çocuklarınızın ihtiyaçlarına en uygun terapi yöntemlerini belirleyip uygulayarak, onların sağlıklı ve mutlu bireyler olarak gelişimlerine katkıda bulunurlar.
- Çocuk Dostu Ortamlar: Beylikdüzü ve Kadıköy Bağdat Caddesi'ndeki şubelerimiz, çocukların kendilerini güvende ve rahat hissedecekleri şekilde tasarlanmıştır.
- Aile Katılımına Önem Verilmesi: Sone Psikoloji, çocukların gelişimi üzerinde ailenin önemli bir rol oynadığının farkındadır. Bu nedenle, aileleri de terapi sürecine aktif olarak dahil eder ve ebeveynlere çocuklarıyla sağlıklı ilişkiler kurmaları için rehberlik eder. Aile danışmanlığı ve ebeveyn eğitim programlarımız, çocukların duygusal ve psikolojik sağlığını desteklemek için aile içi iletişimi güçlendirir.
- Eğitimcilerle İşbirliği: Sone Psikoloji, çocukların gelişiminde eğitimcilerin oynadığı kritik role büyük önem vermektedir. Bu nedenle, okul ve eğitim ortamlarında çocukların duygusal ve sosyal becerilerini desteklemek için eğitimcilerle yakın işbirliği içinde çalışırız. Uzman psikoloğumuz, öğretmenlere çocukların ihtiyaçlarına duyarlı yaklaşımlar ve sınıf içi etkileşimi pozitif yönde destekleyici stratejiler sunar. Bu işbirliği, çocuğun akademik başarısını ve okulda sosyal uyumunu artırmak için temel bir unsurdur.
- Ölçülebilir Gelişim: Çocuklarımızın kendilerini daha iyi ifade etmeye başlaması, sosyal becerilerinde gözlemlenen iyileşmeler ve akademik başarılarında yaşanan artış, bizim için önemli başarı hikayeleridir. Ailelerin, çocuklarının gelişiminde gözle görülür değişiklikler fark etmeleri ve bu süreçte kendilerini desteklenmiş hissetmeleri, çalışmalarımızın en değerli sonuçlarındandır.
Çocuk ve ergen psikoloğu seçerken dikkat edilmesi gereken ipuçları:
- Uzmanlık Alanı: Psikoloğun çocuk ve ergen psikolojisi alanında eğitimli ve deneyimli olması önemlidir. Bu, terapistin yaş grubuna özgü zorluklar ve gelişim aşamaları hakkında derinlemesine bilgi sahibi olduğunu gösterir.
- Lisans ve Sertifikalar: Terapistin geçerli bir lisansa ve çocuk veya ergen psikolojisi alanında ilgili sertifikalara sahip olduğundan emin olun. Bu, profesyonelliğin ve yeterliliğin bir göstergesidir.
- İletişim Becerileri: Çocuk ve ergenlerle etkili bir şekilde iletişim kurabilen bir terapist seçmek önemlidir. Terapistin sıcak, anlayışlı ve destekleyici bir tutum sergilemesi, çocuğunuzun kendisini rahat hissetmesine ve açılmasına yardımcı olur.
- Referanslar ve Tavsiyeler: Diğer ebeveynlerden, öğretmenlerden veya sağlık profesyonellerinden terapist hakkında tavsiyeler almak, tercih yaparken faydalı olabilir. Başarılı tedavi öyküleri, terapistin etkinliği hakkında fikir verebilir.
- Yaklaşım ve Metodlar: Terapistin hangi tedavi yöntemlerini kullandığını öğrenin. Bilişsel davranışçı terapi, oyun terapisi, aile terapisi gibi çeşitli yöntemler, çocuk ve ergenlerin ihtiyaçlarına göre farklılık gösterebilir.
- Konfor ve Güven: Çocuğunuzun terapistle rahat ve güvende hissetmesi esastır. Çocuğunuzun terapi sürecine aktif olarak katılmasını ve terapist ile iyi bir ilişki kurmasını sağlayacak bir terapist seçin.
Oyun Terapisi Amacı ve Önemi Nedir?
Oyun terapisi, çocukların kendilerini ifade etmelerine ve yaşadıkları zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir psikoterapi yöntemidir. Bu terapi, çocukların doğal iletişim biçimi olan oyunu kullanarak, onların duygusal ya da psikolojik sorunlarını çözmelerine olanak tanır. Oyun terapisinin temel amacı, çocuklara güvenli ve destekleyici bir ortam sunarak, içsel düşünce ve duygularını serbestçe ifade etme fırsatı vermektedir.
İnsanlar genellikle oyun terapisini ve sağladığı faydaları önemsemeyebilirler. Kaygılı ebeveynler, çocuklarının "sadece oyun oynamaktan" ne gibi faydalar elde ettiğini anlamakta çoğu zaman zorluk çekerler. Ancak gerçek şu ki, bir terapistin rehberliği olsa da olmasa da, siz fark etmiş olsanız da olmasanız da, çocuklar oyun yoluyla iletişim kurmayı severler.
Oyuncaklarla şiddetli bir şekilde oynayan bir çocuk, gerçekte tanık olduğu şiddet içeren bir aile içi durumu yansıtıyor olabilirken, saldırgan olarak değerlendirilebilir.
Oyun terapisi yazısına tıklayarak oyun terapisinin amacı, uygulaması ve faydaları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Oyun terapisinin faydalarından bazıları şunlardır:
- Oyun terapisi, sözlü olarak iletişim kurmakta zorlanan çocuklara oyun etkinlikleri yoluyla kendilerini ifade etme olanağı sağlar. Örneğin, konuşmayı reddeden bir çocuk bunun yerine düşüncelerini veya ihtiyaçlarını çizebilir veya boyayabilir.
- Çocuğun diğer geleneksel psikoterapi biçimleri yerine kendisi olma konusunda rahat hissedeceği bir alan yaratır.
- Çocuğun terapi sürecinin sorumluluğunu almasına olanak tanır. Etkili oyun terapisi, çocuğun en rahat ettiği oyuncakları ve ortamları kullanmasına ve kendi hızında ilerlemesine olanak tanır.
- Çocukların, özellikle de daha önce bunu yapmakta zorlanmışlarsa, duygularını anlamalarına yardımcı olur.
- Çocukların zamanla iletişim ve sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Birkaç seanstan sonra konuşmayan bir çocuk birkaç cümle söylemeye başlayabilir.
Çocuklar ve Ergenler için Psikolojik Testler Hangileridir?
Çocukları ve Ergenleri psikolojik açıdan tam olarak değerlendirmek sadece klinik gözlem ve planlı sıralı görüşmelerle mümkün olmayabilir, ya da sürecin eksik işlemesine neden olabilir. İşte tam da bu sebeple yetişkin, çocuk ve ergen kliniğinde psikolojik testler kullanılarak birçok alandan veri elde edilmesi amaçlanır. Nasıl ki bir doktora gittiğinizde doktorunuz sizi muayene ettikten sonra bir takım kan, idrar testleri istiyor ya da bio-medical görüntülemelerden yardım alıyorsa psikolojide uygulanan testler de aynı amaçla gerçekleştirilir.
Psikolojik testler Klinik gözlemle gözden kaçması muhtemel farklı sebepleri de bulmaya yarar. Genel olarak bakıldığında psikolojik testler ve değerlendirmeler, çocuk ve ergende var olan sorunun doğasını anlamaya ve onu ele almanın en iyi yolunu bulmaya yardımcı olabilmektedir.
CAT (Çocuklar İçin Tematik Algı Testi)
Çocukların davranış, dürtü ve çevresine yönelik algısını değerlendiren projektif bir testtir. CAT, çocuklardaki davranış problemleri ve aile içindeki yerinin nasıl olduğu ile ilgili algıların anlaşılmasına yarar sağlayan psikolojik test olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda çocukların tepkilerinin anlaşılması ve gözlenmesine olanak sağlanmaktadır.
3 ile 9 yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilmektedir.
TAT (Tematik Algı Testi)
10 yaş üzerindeki çocuklar ve yetişkinler için uygulanan TAT (Tematik Algı Testi) çeşitli insan davranışlarının tasvir edildiği kartlar ile kişinin hayal gücünü kullanarak ortaya çıkardığı hikâye analiz edilir. Psikoterapi öncesinde kişinin durumunu anlamaya yönelik olan Tematik Algı Testi bireyin bütünsel olarak ele alınmasına ve duygu durumunun analiz edilmesine yardımcı olur.
S.D Porteus Labirentler Testi
Genel yeteneği belirlemek amacıyla kullanılan psikolojik testlerden biridir. Özellikle dürtüsel çocuklarda değerlendirme aracı olarak tercih edilebilir çünkü temkinli davranmak, temkinli davranarak ileriyi görmek, çeşitli engellerden ve risklerden kendini korumak gibi özel zekâ alanları ölçülür ve bununla birlikte günlük davranışlarda gösterdiği davranışlarındaki beceriyi ölçmeye yarar.
Peabody Resimli Kelime Tanıma Testi
2-12 yaş arasındaki çocukların dil becerilerini, kelime dağarcığını ve kavram gelişimini belirlemek için kullanılan performans testidir.
MOXO Dikkat ve Hiperaktivite Bozukluğu Testi
Psikolojik testlerden biri olan MOXO, uzmanlar tarafından DEHB tanısı ve hasta gözlem süreçlerinde yardımcı olmak için çocuk-ergen ve yetişkinler için özel olarak tasarlanmıştır. MOXO Testi, görsel uyaran, sesli uyaran ve hem görsel hem sesli uyaran ve bunlarla ilgili çeldiriciler içeren kısa ve online bir testtir. Dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite performanslarını ölçmektedir. Bu test çocuklarda 15 dakika ergenlerde ve yetişkinlerde ise 18 dakika sürmektedir. Testin uygulanış kısmında harfler veya rakamlar yoktur. Hedef bir uyarı/görüntü vardır ve kişiden uyarı ekranda belirir belirmez boşluk (space) tuşuna en kısa zamanda basması beklenir. Test boyunca bu tekrarlandıktan sonra kendi yaş gruplarıyla karşılaşıldığı bir profil elde edilir.
Genellikle kişilerin kişilik özellikleri, duygusal işleyişleri, düşünce süreçleri, ilişkisel yatırımlarının olup olmadığı incelenmek için uygulanabilmektedir. Testin en büyük özelliği, mürekkep lekelerini imgelem testi olmaktan çıkarıp, kişilik testine dönüştürmesi ve yorumlamaya açık hale getirmesidir.
Metropolitan Okul Olgunluğu Testi (4-6yaş)
Çocukların okula, okuldaki kurallara olan uyumuna ve okulda var olan öğrenme basamaklarına hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan aynı zamanda fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri ölçen bir değerlendirme aracıdır. Testin sonucunda, çocuğun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir.
Okul olgunluğunu ölçmesi sebebiyle testi yaptırmanın en uygun zamanı okul öncesi dönemdir çünkü metropolitan okul olgunluğu testi, kelime anlama, cümle anlama, genel bilgi, eşleştirme, sayılar ve kopya etme gibi okul öncesi döneme de ait olan basamakları geçip geçmediğini değerlendirir. Şekiller ve resimlerden oluştuğu için testör ile sözel iletişime dayanan bir testtir dolayısıyla diğer psikolojik testlerde de olduğu gibi bu testi yapan kişinin uzman olması ve teste başlamadan önce çocuğu teste hazırlaması ve ilişki kurması önem arz etmektedir.
Gesell Gelişim Figürleri Testi
3-10 yaş arasındaki çocuklara uygulanan performans değerlendirme testi olarak değerlendirilir ve bu bağlamda çocuklarda motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçmektedir.
Peabody Resimli Kelime Tanıma Testi
2-12 yaş arasındaki çocukların dil becerilerini, kelime dağarcığını ve kavram gelişimini belirlemek için kullanılan performans testidir.
CAS Testi (Cognitive Assessment System)
Psikolojik testlerden biri olan CAS çocuk ve ergenlerin bilişsel becerilerini ölçen yetenek ve zekâ testi olarak literatürde adı geçmektedir. 5-17 yaş aralığındaki çocuk ve ergenlere uygulanmaktadır. Bireylerin zihinsel gelişimlerini takip etmek, başarılarını ve yeteneklerini öngörmek ya da var olan sorunları tespit etmek amacıyla kullanılmaktadır.
Bu psikolojik testin uygulama süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık olarak 60-75 dakika sürmektedir. CAS testi, aynı zamanda planlama, dikkat, eşzamanlı işlemler ve ardıl bilişsel işlemeler alanını ölçmektedir. Bireyin zihinsel işlemlerini değerlendiriyor olması bakımından CAS testi de diğer psikolojik testlerde olduğu gibi uzman psikologlar tarafından uygulanmaktadır.
Agte Ankara Gelişim Tarama Envanteri
Çocukları gelişimsel açıdan değerlendirmek için 0-6 yaşa uygulanmaktadır. Agte Ankara Gelişim Envanteri anne baba ve çocuk ile yapılmaktadır. Testi yapan uzman çoğunluklu olarak anne ve babaya sorular yöneltebilmektedir bazı performansları ise çocuğun kendisinin yapmasını isteyebilmektedir. Agte zekayı değil gelişimi ölçen bir gelişim testidir ve performanslar 4 alanda incelenmektedir.
Dil bilişsel, ince motor, kaba motor, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri ölçüldükten sonra genel gelişim düzeyi belirlenir. Çocuğun hangi gelişim alanında olduğu fark edildikten sonra uzman aileye öneriler vermekte ve gerekli görürse ilgili kurumlara yönlendirme yapmaktadır. En yaygın kullanılan psikolojik testlerden biridir.
Bender-Gestalt Görsel-Motor Algı Testi 2
Çocuk-ergen ve yetişkinlerin algısal gelişim düzeyinde görsel ve motor koordinasyonu hakkında gelişimsel ve nöropsikolojik veriler sunar. 4 yaş itibariyle uygulanmaktadır. Performans testi olarak bilinmektedir.
Frostig Gelişimsel- Görsel Algı Testi
4-8 yaş arasındaki çocukların görsel algıyla ilgili sorunlarını erken dönemde saptamak için uygulanan psikolojik testlerden biridir. Görsel algılama sorunu olan çocuklar; okuma, yazma, aritmetik gibi akademik performansla ilgili becerilerde güçlük yaşamaktadırlar.
Rorschach (Mürekkep Lekesi Testi)
Rorschach Testi, bireyin kişilik yapılanmasına ait bilgi veren ve sık kullanılan projektif bir testtir. Bu psikolojik testin uygulanabilmesi için bir uzman tarafından teste yönlendirilmiş olunması gerekmektedir. Test alanında uzman bir kişi tarafında yapılmalıdır. Rorschach, konuşma becerisine sahip herkese yapılmakla birlikte, değerlendirilmesi yaş aralığına göre değişmektedir.
Genellikle kişilerin kişilik özellikleri, duygusal işleyişleri, düşünce süreçleri, ilişkisel yatırımlarının olup olmadığı incelenmek için uygulanabilmektedir. Testin en büyük özelliği, mürekkep lekelerini imgelem testi olmaktan çıkarıp, kişilik testine dönüştürmesi ve yorumlamaya açık hale getirmesidir.
Wechsler Çocuklarda Zekâ Ölçeği – Dördüncü Sürümü (WISC-IV)
6 yaş ile 16 yaş 11 ay yaş aralığındaki çocuklara uygulanabilen Wisc-4 zekâ testi kısa tabiriyle çocukların bilişsel özelliklerini değerlendiren klinik bir ölçüm ve değerlendirme aracıdır. Türkiye’deki norm çalışmaları 2013 yılında tamamlanmıştır, güvenilirlik ve geçerlilik bakımından kanıtlanmış en sık kullanılan psikolojik test uygulamalarından biri olarak görülür. WISC-4, çocukların ve gençlerin hem kendi yaş grubu içindeki beceri düzeylerini hem de kendi içlerindeki güçlü yanlarını ve desteklenmesi gereken becerilerini değerlendirmektedir. Uygulama bireysel olarak yapılmaktadır. Tüm testin uygulaması ortalama 2 saat sürmektedir. Ancak her çocuğun çalışma hızı ve motivasyon düzeyine bağlı olarak test süresi farklılıklar gösterebilmektedir. WISC-4 değerlendirmesinde, çocuğa 10 temel alt test uygulanmaktadır. Gerekli olduğu düşünüldüğünde buna ek olarak 5 yedek alt test, standartlara uygun olarak uygulanmaktadır.
Uygulanan temel alt testler çocuğun sözel bilgi, sözel ifade, algısal akıl yürütme ve organizasyon, sosyal bilgi, kısa süreli işitsel bellek, dikkat, konsantrasyon, zihinsel işlemleme hızı, görsel-motor ve ince motor koordinasyon becerilerini ölçmektedir. WISC-4 uygulaması, hazırlanan rapor aracılığıyla, çocuğun değerlendirilen alanlarda nasıl bir performans sergilediğini, hangi alanların güçlü yanları olduğu ve hangi becerilerinin desteklenmesinin akademik başarısını ve okul performansını olumlu yönde etkileyeceğini detaylı bir biçimde açıklar.
Performansa ek olarak, çocuğun gelişim öyküsü ve uygulama sırasında gözlemlenen davranışlarının klinik olarak yorumlanmasıyla oluşturulan öneriler kısmında, hem ebeveynlere hem de okula yönelik olacak şekilde çocuğun zeka ve psikolojik gelişimini destekleyecek tavsiyeler ve gerekli yönlendirmeler bulunmaktadır.
Denver Gelişimsel Tarama Testi
0-6 yaş arasında yer alan çocuklara ve bebeklere uygulanan gelişim tarama testidir. Ölçtüğü beceriler; çocuk ve bebeklerde ince motor ve kaba motor, dil gelişimi, sosyal ve öz bakım becerileridir. Denver II testi çocuğun belli alanlarda, kendi yaş gelişim profiline uygun bir şekilde gelişimsel sürecini takip etmeye, anlamaya ve gözlemlemeye yarayan geçerliliği ve güvenilirliği olan bir testtir.
Gelişim Basamakları:
- İnce Motor Beceriler: Çocuk ve bebeklerde tutma, kavrama, sıkma, el-göz koordinasyonu, sorun çözme, cisimleri doğru yer ve zamanda kullanabilme gibi becerilerin kendi yaş profiline uygun seviyede kazanılıp kazanılmadığını gösteren becerilerdir.
- Kaba Motor Beceriler: Atlama, yürüme, koşma ve zıplama gibi genel olarak kazanılması gereken hareket yeteneği gibi becerilerin çocukların kendi yaş gelişim profiline uygun olarak kazanılıp kazanılmadığını göstermektedir.
- Sosyal-Öz Bakım Becerileri: Kendi yaş profiline göre çocuğun kendi kendisine yetebilme, kendi işini kendisinin halledebilmesi ve Sosyal iletişim becerilerini kazanılıp kazanılmadığı gibi durumları değerlendirmektedir.
- Dil Becerileri: Çocuk ve bebeklerde işitme, duyma, anlama, dili kullanama kendi gelişimsel özelliklerine göre, ses ve kelimeleri uygun dönmelerde çıkarıp çıkarmadığını ayrıca düzenli ve yaş dilimine uygun cümle kurup kuramadığını ölçen beceridir.
- Uygulaması: Denver II testi uygulaması, bu testin uygulama eğitimini almış ve uygulama sertifikası olan kişilerce uygulanmaktadır. Test gelişimsel basamakları ölçülmesi hedeflenmiş, 10 ile 15 dakika kadar sürmektedir.
Denver II testi gelişim testi olarak ele alınmalıdır, bir zekâ testi değildir. Çocuk ve bebeklerde gelişimsel basamakların herhangi birinde veya birden fazla gelişim basamağında belirti göstermeyen gelişimsel problemleri, gelişim geriliği gösteren durumlarda tanı koymak için uygulanmaktadır. Test bir çocuğa uygulandıktan 6 ay sonra tekrar uygulanabilmektedir, daha önce test tekrarı yapılmamalıdır. Uygulama esnasında, çocukla birlikte anne ve babası veya ebeveynlerinden en az birisinin yanında olması gerekmektedir. Denver II testi gelişim geriliği gösteren, özel eğitim alması gereken çocukların erken dönemde saptanması veya klinik değerlendirmelerde tanı alması için uygulanmaktadır.
Uygulama Alanları:
- Riskli gebelik geçiren anne adaylarının (madde bağımlılığı, herhangi bir hastalık veya gelişimsel öyküsü, akraba evliliği) bebeklerinde
- Sağlıklı gözüken çocukları ve bebekleri olası sorunlardan korumak ve takip için okul öncesi dönemde öğrenme güçlüğü olan çocuklarda
- Algılama ve dili kullanmakta zorlanan çocuklarda
- Fiziksel gelişimi yaş gelişimine uygun ilerlemiyorsa
- Okul öncesi dönemde sosyal iletişim becerisi kurmakta zorlanıyor ise
- Yaşına uygun olan becerileri geliştirmekte güçlük yaşıyorsa Denver II testi uygulanmaktadır.
- Gelişim geriliği gösteren çocuk ve bebeklerde, riskli bebeklerde (erken doğum, kordon dolanması, doğum ağırlığı düşük, çoğul gebeliklerde)tanı koymak
1982’de yürürlüğe giren 2547 sayılı kanunla Türkiye’deki tüm pedagoji bölümleri kapatılmıştır. Kapatılan pedagoji bölümleri, eğitim fakültelerine devredilmiştir. 1982’den bu yana Türkiye’de pedagog üniversitelerden mezun olmamaktadır.
Evet, pedagoglar ve psikologlar farklı uzmanlık alanlarına sahiptirler. Çocuk psikolojisi alanında uzman olmak için öncelikle 4 yıllık psikoloji lisans programını başarıyla tamamlamak ve ardından gelişim psikolojisi üzerine uzmanlık eğitimi almak gerekmektedir.
Çocuk psikiyatristleri ve çocuk psikologları, çocukların zihinsel ve duygusal sağlığıyla ilgilenen uzmanlardır, ancak farklı eğitim ve yetkinliklere sahiptirler. Çocuk psikiyatristleri, tıp eğitimi almış ve psikiyatri uzmanlık alanında uzmanlaşmış doktorlardır. Diğer yandan, çocuk psikologları genellikle psikoloji veya ilgili bir alanda lisans ve/veya doktora derecesine sahip olan uzmanlardır. Tanı koyma yetkisi açısından çocuk psikiyatristleri tercih edilmelidir. Çocuk psikologları da terapi ve danışmanlık gibi alanlarda önemli destek sağlayabilirler.
Gelişim psikolojisi, bireylerin yaşamları boyunca fiziksel, duygusal, bilişsel ve sosyal olarak nasıl değiştiğini inceleyen bir alandır. Gelişim psikologları, bu değişimleri anlamak ve insanların yaşam boyu gelişimini etkileyen faktörleri araştırmakla ilgilenirler. Bu alanda çalışan uzmanlar, bebeklikten yaşlılığa kadar olan yaşam dönemlerini ve bu dönemlerde ortaya çıkan gelişimsel özellikleri incelerler.