Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Panik atak nedir?

Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Panik atak nedir? Görünürde somut bir tehlike olmamasına rağmen kişinin kendini gerçek bir tehlike altındaymış gibi hissetmesiyle ortaya çıkan ve bedensel belirtilerle devam eden psikolojik bir durumdur. Genellikle beklenmedik durumlarda aniden ortaya çıkar ve giderek artan düzeyde seyreder. Belirtiler dakikalar içinde artarak en üst seviyeye ulaşır ve sonrasında azalmaya başlar. Bu durum kişide panik atak sonrası fiziksel ve zihinsel yorgunluğa sebep olmaktadır.

Panik atak zamanla panik bozukluğa dönüşebilir ya da farklı bir rahatsızlığın komorbiditesi olarak da gözlemlenebilir.

Panik Atak Belirtileri

Panik sırasında şu belirtiler gözlemlenir:

  • Titreme
  • Terleme
  • Kalp çarpıntısı
  • Ani ateş basması ya da üşüme
  • Boğuluyormuş hissi
  • Ölüyormuş hissi
  • Depersonalizasyon & Derealizasyon
  • Vücudun bazı noktalarında uyuşma ya da karıncalanma
  • Kontrolünü kaybetme korkusu
Panik atak belirtileri
Panik atak belirtileri nelerdir

Panik Atak Hangi Rahatsızlıklarla Görülebilir?

Panik atak pek çok farklı rahatsızlıkla birlikte görülebilir ya da zamanla panik atak sebebiyle farklı rahatsızlıklar oluşabilir. Kişi ne zaman panik atak geçireceğini bilmediği için sürekli kaygı hali gözlemlemek mümkündür. Bu durumda panik atak sonrası erken müdahale edilmezse agorafobi, depresyon, panik bozukluk, sosyal fobi, alkol ve madde kullanımı gibi rahatsızlıkların görülme olasılığı yüksektir.

Panik Atak Nasıl Gelişir?

Panik atağın oluşmasına zemin hazırlayan birçok sebep vardır.  Genetik yatkınlık, panik atak için risk faktörü olabilir. Çevresel faktörler, yaşanan travmatik durumlar, yoğun stres ve beyindeki kimyasal dengenin stabil olmaması da panik atak için zemin hazırlayabilir.

Alkol, sigara, uyuşturucu kullanımı ve kafeinin sık kullanımı da bedensel belirtileri tetikleyebilir.

Panik oluşumunda beslenme alışkanlıklarının sağlıksız olması, uyku düzeninin olmaması, kişinin varsa ilaç kullanımı, normalden daha sık nefes alıp verme gibi durumların da rol oynadığı bilinmektedir. Daha önce panik atak geçirmiş kişilerde tekrar görülme olasılığı, hiç geçirmeyen kişilere oranla daha yüksektir.

Panik Atak Yaşayanlara Öneriler

Panik atak; beklenti anksiyetesine sebep olduğu için yaşayan kişilerin farkındalık kazanması oldukça önemlidir. Bu konuda yeterince bilgi sahibi olmak, süreci kontrol edebilmeyi daha mümkün kılar. Panik atak sırasında bilişsel olarak gelen ‘tehlike alarmı’ hakkında farkındalık kazanarak devam eden süreçte buna bağlı gelişen fiziksel semptomları da hafifletmek mümkündür.

Gevşeme ve nefes egzersizlerini öğrenmek, panik atak sürecini yönetebilmek için önemlidir. Atak sırasında algıyı iç uyaranlara değil de dış uyaranlara yönlendirme becerisini kazanmak da sakinleşmeyi sağlayacaktır. Bununla birlikte beslenme düzenine dikkat edilmesi, fazla kafein tüketilmemesi, egzersiz yapılması, sağlıklı bir uyku düzenine sahip olunması kişideki stres düzeyini dengeleyeceği için dikkat edilmesi gereken unsurlar olarak sayabiliriz.

Panik Atak Terapi Süreci ve Faydaları

Panik atak terapi sürecinde öncelikle psiko-eğitim verilir ve kişinin yaşadığı süreci anlaması için destek olunur. Panik atak ve panik bozuklukta en yaygın kullanılan ve fayda sağlayan ekol Bilişsel Davranışçı terapilerdir. Bununla birlikte gerekli durumlarda psikiyatriye de yönlendirme yapılarak psikoterapi ile birlikte tıbbi müdahale önerilebilmektedir.

Panik atakta nefes egzersizi etkili mi?

Panik atak yaşayan kişilerin gevşeme ve nefes egzersizlerini öğrenerek süreci daha sakin atlatması mümkündür.

Panik atakta terapi etkili mi?

Panik atakta terapi etkilidir ve farklı rahatsızlıkların oluşmasının önüne geçmek için mutlaka önerilir. Bilişsel Davranışçı terapiler, panik atakta oldukça fayda sağlamaktadır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Online Randevu

Verileriniz 128 BIT SSL Sertifikası ile koruma altındadır.

Online psikolog ile randevu mu oluşturmak istiyorsunuz ? Bunun için formu doldurmanız yeterli olacaktır. Burada dolduracağınız bilgiler Kişisel verilerin korunma kanunu (KVKK) kapsamında saklı kalacaktır.

RandevuForm

Randevu Talep Formu

RandevuForm