CİNSEL TERAPİ
Cinsel terapi, cinsel işlev bozuklukları konusunda eğitim almış deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından cinsel sorunları olan bireylere veya çiftlere uygulanan bir tedavi türüdür.
CİNSEL TERAPİ NEDİR?
Cinsel davranış ve cinsellik, bedensel, psikolojik, sosyal koşullardan etkilenmektedir. Cinsellik konusu sadece cinsel organları kapsamamaktadır. Cinsellikle ilgili bireyin sahip olduğu duyguları, düşünceleri ve yerleşmiş inançları vardır. Bunların çoğu zaman işlevsiz olabildiği bilinmektedir. Cinsel işlev bozukluklarının ortaya çıkışında kişinin bedensel ve psikolojik özellikleri etkili olabildiği gibi ikili ilişkilerin etkileşimleri etkili olabilir. Doğal olarak cinsel işlev bozukluklarının tedavisi de oluşmasında rol oynayan etkenlere göre değişebilmektedir. Yapılan görüşmelerle sorunu ortaya çıkaran, sorunun gelişmesine neden olan etkenler birlikte incelenir. Sorunun tedavisinde etkili olacak uygun psikoterapi yöntemleri veya ilaçlar seçilir.
Cinsel sorun tıbbi veya fizyolojik bir nedene bağlıysa, tedavisi ilaç veya diğer tıbbi tedaviler olacaktır. Bu durumda tedaviyi, ürologlar, kadın hastalıkları, doğum uzmanları ya da psikiyatristler yapmaktadırlar. Eğer yaşanan cinsel işlev bozukluğu psikolojik nedenlerle ilgili ise veya tıbbi bir nedene bağlı olarak başlayıp psikolojik nedenler durumu ağırlaştırmışsa, cinsel terapiler uygulanmalı ya da ilaç tedavisine eklenmelidir.
CİNSEL TERAPİNİN TEDAVİ ALANI NEDİR?
Cinsel terapinin tedavi ettiği cinsel işlev bozuklukları; vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu, kadın ve erkekte cinsel istek bozukluğu, kadında uyarılma bozukluğu, kadın ve erkekte orgazm bozukluğudur. Ancak sıklıkla karşılaşılan cinsel sorunlara bakıldığında, cinsel eğitimsizlikten kaynaklanan sorunlar, cinsel bilgi eksikliği, cinsel deneyimin yetersiz olması, cinsellikle ilgili yanlış inanışlar, yetiştiriliş biçimi nedeniyle sağlıklı bir bedene ve psikolojik yapıya sahip bireylerde ya da çiftlerde cinsel sorunlar görülebilmektedir.
CİNSEL TERAPİDE NE YAPILIR?
Cinsel terapiye başvuran kişinin cinsel partneri varsa terapiye cinsel partneri ile başvurması önerilir. Çünkü bu şekilde terapinin başarısının artması hedeflenmektedir. Öncelikle değerlendirme seansları olarak adlandırdığımız ile görüşmelerde her iki partnerle ayrı ayrı oturum yapılarak ve cinsel sorun öyküsü alınır. Sorunun alanları belirlendikten sonra terapi hedefleri çiftle beraber belirlenir. Görüşmelerin sıklığı, süresi ve temel ilkeleri belirlenir ve danışanlarla paylaşılır.
Yaşanan cinsel işlev bozukluğunun türüne ve sorunu yaşayan bireye/çifte göre değişiklikler olmakla birlikte, cinsel tedaviler ortalama olarak 2-4 ay ve 6-10 seans sürmektedir. Ancak kişiye göre bir iki görüşme ile kısa zamanda düzelme görülebildiği gibi, tedavinin bir ila iki yıl sürmesi gereken durumlar da olabilmektedir. Uygulanan ve etkili olduğu bilinen cinsel terapi süreçleri aslında özel bir öğrenme biçimidir.
Bu öğrenme sürecinde kişiye temel olarak şunlar öğretilir: Genel olarak psikoterapilerde ve özellikle de cinsel terapilerde kişiye mahrem ve güvenli bir öğrenme ortamı oluşturulur. Bu ortamda kişi, kendisini, kimliğini, bedenini, ilişkisini keşfetmeye cesaretlendirilir. Cinsel bölgelerin anatomisi ve fizyolojisi, cinsel yanıtların işleyişi, cinsellik kavramı anlatılır. Cinsellik hakkında sahip olduğu duygu, düşünce, inanış, istekleri değerlendirilir; işlevsiz olanlar belirlenir. Daha sonra bu işlevsiz düşünceler değerlendirilerek işlevsel olanlar ile değişim sağlanır. Daha sonra partnerlere uygulayabilmeleri adına çeşitli ev ödevleri verilerek cinsel terapi süreci ilerler.
Bir cevap yazın