Çocuk ve Ergenlerle Terapi
ÇOCUĞUN GÜNLÜK YAŞAMININ BİR PARÇASI OLAN EVDE, OKULDA VEYA SOSYAL HAYATTA İŞLEVSELLİĞİN BOZULMASINA YOL AÇABİLECEK DUYGUSAL VE DAVRANIŞSAL SORUNLARIN ELE ALINMASINA YÖNELİK TEKNİK VE METHODLARI İÇEREN SİSTEMATİK, YAPILANDIRILMIŞ, PROFESYONEL BİR DESTEK SÜRECİDİR.
Bununla birlikte gelişimsel takibin yapılması, güçlü yanlarının ve geliştirilmesi gereken yanlarının keşfedilmesi, yaşına ve gelişim özelliklerine göre varolan becerilerin desteklenmesi, sosyal beceri şeklinde adlandırdığımız sosyo-duygusal gelişimin ve iletişimin becerilerinin kuvvetlenmesi çocuk terapisi sürecinin ele aldığı amaçlardandır.
ÇOCUK TERAPİSİ NASIL YÜRÜTÜLÜR?
Çocuk terapilerinde ilk önce aile görüşmesi yapılır. İlk görüşmede aileden başvuru nedenleri, çocuk ile ilgili ve aile ile ilgili detaylı bilgi alınır. Aile görüşmesine anne ve babanın birlikte katılımı önemlidir ve iki ebeveynin katılımıyla gerçekleşmesi tercih edilir. İlk görüşmenin ardından ikinci görüşme çocukla birlikte yapılır. Amaç daha çok çocukla terapistin birbirini tanıması, çocuğun terapi odasını veya oyun terapisi odasını keşfetmesi yönünde ilerler. Çocukla yapılan sonraki seanslarda ise duygusal veya bilişsel değerlendirme çalışmaları gerçekleştirilir. Değerlendirme çalışmalarının neticesinde aileye bilgilendirme yapılır ve bu doğrultuda terapistin benimsediği ekol doğrultusunda terapi süreci başlar.
Çocuk terapisinde yetişkin (bireysel) terapisinde olduğu gibi sürecin ne kadar süreceği ile ilgili net tarih paylaşmak mümkün değildir. Terapi sürecine başlarken çocuğun terapisti ile arasındaki güven bağının kurulması, ruhsal dünyasının ortaya konulabilmesi ve terapist-danışan ilişkisinin oluşabilmesi için de zamana ihtiyaç vardır. Bu gerekli koşullar sağlandıktan sonra başvuru nedeninin niteliği, çocuğun ihtiyaçlarının boyutu, çocuğun çevresindeki sosyal etkenlerin desteği sürecin ne kadar süreciğini belirler.
ÇOCUK TERAPİSİNE BAŞVURU NEDENLERİ
Ailelerin çocukları için bir psikoloğa başvurma nedenleri olarak gelişim problemleri, korkular ve kaygılar, dikkat eksikliği, dürtüsellik, travmalar ve yas, içe kapanıklık, davranış problemleri, öfke ve saldırganlık, uyku problemleri, uyum problemleri, tuvalet alışkanlığı, yeme problemleri ve ebeveyn danışmanlığı sayılabilir.
ÇOCUK TERAPİSİNDE KULLANILAN BAŞLICA TEKNİKLER
Oyun Terapisi
Bilişsel Davranışçı Terapi EMDR
Sanat Terapisi Şema terapisi Kum Terapisi
ERGEN TERAPİSİ NEDİR?
İnsan gelişimi; anne karnında başlayıp yaşamın sonuna dek devam eden bir süreçtir. Bu süreç içerisinde yer alan 0-2 yaş arası bebeklik dönemi, 3-6 yaş arası çocukluk dönemi, 7-11 yaş arası okul çağı dönemi, 12-18 yaş arası ise ergenlik dönemi olarak isimlendirilir. Ergenlik olarak isimlendirilen bu dönemde; ergen bireylerin temel meseli, çocukluktan yetişkinliğe geçiş bir diğer deyişle birey olma ile ilgilidir. Çocukluktan yetişkinliğe geçişi kapsayan bu uzun dönemde, bireyler ciddi bir gelişme ve öğrenme süreci içinde olurlar. Bu yüzden de ergen bireylerin fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişim alanlarında değişimler yaşanır.
Ergenlerle birlikte yürütülen terapi süreçlerinde; çocuğu yetişkinliğe ve birey olmaya hazırlayan ergenlik döneminde yaşanan bu değişime uyum sağlamada ergeni güçlendirmek, ebeveynleri desteklemek ve ergen bireyin hem anlatabilen hem de anlaşılabilen bir yetişkin haline dönüşmesine yardımcı olmak hedeflenmektedir.
ERGEN TERAPİSİ NASIL YÜRÜTÜLÜR?
Ergenlerle yürütülen terapilerde çocuk terapilerinden farklı olarak aile ile yapılan görüşmeye eğer ergen birey isterse katılım sağlayabilir. Ergenin katılımıyla ya da katılımı olmadan gerçekleşen ilk görüşmede aileden başvuru nedenleri ve aile öyküsü alınır. Eğer ilk görüşmeye ergen birey de katılmışsa; ailenin çocuklarının yanında paylaşamadığı durumları paylaşabilmesi ve daha detaylı aile öyküsünün alınabilmesi için, aile ile, ergen bireyin bilgisi ve onayı olan bir görüşme daha yapılması tercih edilir. Detaylı öykü alındıktan sonra çeşitli değerlendirme çalışmaları yapılır. Değerlendirme çalışmalarının neticesinde aileye ve ergen bireye bilgilendirme yapılır ve bu doğrultuda terapistin benimsediği ekol doğrultusunda terapi süreci başlar.
ERGEN TERAPİSİNE BAŞVURU NEDENLERİ
Ergenlik döneminde sıkça karşılaşılan zorluklar arasında arkadaşlık ilişkileri, ebeveyn ve ergen çatışmaları, akran zorbalığı ve zorbalıkla bahsetme, özgüven problemleri, sosyal kaygı, sınav kaygısı, dikkat ve konsantrasyon sorunları, takıntılı düşünceler, beslenme ve yeme bozuklukları, öfke problemleri ve duygu kontrol problemleri sayılabilir.
ERGEN TERAPİSİNDE KULLANILAN BAŞLICA TEKNİKLER
Bilişsel Davranışçı Terapi
EMDR Terapisi
Psikanalitik Psikoterapi
Psikodrama
Çözüm Odaklı Terapi
Şema Terapisi Sanat Terapisi
Bir cevap yazın